SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

olej rzepakowy

  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jaki wybrać majonez, by mógł gościć od czasu do czasu w naszej codziennej diecie? Niżej zestawienie majonezów. Do produkcji, jak zauważyć można, najczęściej dodawany jest olej rzepakowy lub sojowy, rzadziej spotykane są mieszanki tych obu. Zawartość tłuszczu powinna sięgać około 70%, jeśli jest go mniej, a bywają i takie, które mają 10% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22174 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] znacząco wpływać na gwałtowny wzrost glikemii. Aby spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi, zaleca się dodawanie do posiłków źródeł tłuszczów, takich jak orzechy, nasiona i oleje roślinne. Te składniki pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedocukrzenia poprzez opóźnienie uwalniania glukozy do krwi. W ten sposób można utrzymać stabilny poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 279 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jedząc nawet zdrowo, nie zgubimy zbędnych kilogramów. Zawsze warto też pamiętać o innych aspektach, które mogą pomóc w kształtowaniu sylwetki i pracy nad zdrowiem. Regularna aktywność fizyczna, odpowiednie suplementy diety np. witamina D3 w okresie jesienno-zimowym, to kolejne kroki, jakie warto wprowadzić, jeśli zależy nam na trwałych zmianach.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1516 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. Postanowiłem rzucić trochę światła na tę kwestię. Wyniki badań: olej z orzechów włoskich z Chin maksymalnie zawierał 11,2 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 500 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • [...] były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten sposób powstaje z niego estradiol i DHT. Wielonienasycony (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7161 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] podczas zakupu? Co dodają producenci do środka, by zwabić nas smakiem? Krakus Chrzan z żurawiną Skład: korzeń chrzanu 43%, woda, żurawina 15%, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik, koszenila, przeciwutleniacz: E223. 100 g tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8058 Data: 2017-10-15 12:23:08
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] itd. Pamiętaj o tym, iż względnie dobre źródło węglowodanów może stać się tuczące, jeśli zalejesz porcję ryżu czy ziemniaków tłuszczem lub podgrzewasz na patelni (np. na oleju rzepakowym) wcześniej ugotowany ryż czy makaron. Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6809 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 713 Data: 2024-01-05 13:52:24
  • [...] nie musisz wykonywać interwałów ani aerobów. Chudnięcie zależy od deficytu, jaki stworzysz w kuchni, po prostu jedząc mniej niż potrzebujesz. Aeroby i interwały są tylko kolejnym narzędziem służącym do wytwarzania deficytu energetycznego. Ponadto są przydatne dla poprawy zdrowia, wydolności oraz sprawności. Wniosek jest taki: im cięższa praca, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18462 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • [...] genetycznie, więc tak naprawdę ćwiczenia izolowane mają tu swój niewielki udział. Co masz zyskać, to zapewne osiągniesz poprzez wykonywanie głównych bojów treningowych. Kolejna kwestia: dla rozwoju sylwetki skuteczne są ćwiczenia pełnozakresowe, a najczęściej panie skracają zakres ruchu np. przysiadów ze sztangą. Na koniec warto pamiętać, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6085 Data: 2020-01-27 17:33:22
  • [...] w węglowodany (w porównaniu do osób, które jadły tłuszcze) przy tej samej podaży energii w porcji. Ma znacznie nie tylko to, co zjadasz, ale nawet o jakiej porze i w jakiej kolejności! Garaulet i wsp. (2013) stwierdzili, że osoby spożywające późny lunch straciły znacznie mniej wagi ciała (2,1 kg), w porównaniu do osób spożywających lunch o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4006 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • [...] osoby ważącej 53 kg oraz 1302 kcal dla osoby ważącej 100 kg. Teraz porównajmy skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30528 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • [...] jest jednocześnie dietą niskowęglowodanową ani niskotłuszczową. Co jedzą weganie? warzywa owoce ziarna/zboża rośliny strączkowe orzechy i nasiona przetwory - tofu i tempeh oleje roślinne cukier kokosowy, syrop klonowy, agawę, zamienniki cukru Aby zwiększyć spożycie witamin, wchłanianie minerałów lub zadbać o zdrowie jelit, dodaj sfermentowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1127 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • [...] grejpfrut, makrela, wieprzowina, marchewka, chleb żytni, kasza jęczmienna, bób, gęś, śledź, szpinak, kalafior. Do dobrych źródeł tłuszczów zaliczamy oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, tłuszcze pochodzące z ryb, orzechy włoskie, migdały, awokado, jajka. Oliwa z oliwek jest głównym tłuszczem i jednym z kamieni węgielnych diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4384 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • [...] lupę 34 439 brytyjskich lekarzy płci męskiej, którzy odpowiedzieli na kwestionariusz wysłany pocztą w 1951 r. Spośród tej grupy 10 000 zmarło w ciągu pierwszych 20 lat, a kolejne 10 000 zmarło w ciągu następnych 20 lat. Palenie tytoniu u lekarzy mających 45-64 lata trzykrotnie zwiększało ryzyko śmierci, po przekroczeniu 65. roku życia ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1820 Data: 2021-08-09 08:54:15
  • [...] ograniczenie dowozu tłuszczów nasyconych, trans (choroby sercowo-naczyniowe), wybieranie produktów mniej przetworzonych, zdrowych źródeł tłuszczu, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, migdałów, orzechów, kiełków oraz nasion, warzyw i owoców. Poza tym osoby, które są świadome tego, jak się odżywiają, ogólnie mogą prowadzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3296 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tylko dlaczego? Jaką rolę pełnią poszczególne grupy kwasów? Dlaczego w naszej diecie jest zbyt dużo kwasów Omega 6? Jest to spowodowane tym, że występują one m.in. w olejach roślinnych, na których bardzo często smażymy, używanych również do produkcji, ciastek, ciast oraz różnych wypieków, produkuje się z nich margaryny, występują również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7851 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] palmowy, mleko w proszku odtłuszczone, substancja słodząca: maltitol, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 5,3%, serwatka w proszku (z mleka), barwnik: karmel amoniakalny, olej rzepakowy, emulgator: lecytyny (z soi), substancje spulchniające: węglany sodu, aromat naturalny, sól, substancja słodząca: sukraloza. Wartości odżywcze: 100 g tych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5790 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • [...] być wskazany dla osób mających z tym problem.  Tempeh - otrzymujemy go za pomocą fermentowania soi. Z reguły zawiera prawie 2 razy więcej białka niż tłuszczu.  Tofu - to kolejny produkt otrzymywany z przetwarzania soi, czasem zwany twarożkiem sojowym.  Nasiona i orzechy.  I to właściwie tyle, choć nie do końca. Aby bowiem ułatwić komponowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1828 Data: 2021-06-01 10:22:28
  • Dieta dla kierowcy, jak zdrowo jeść w trasie i podroży?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude mięsa np. drobiowe, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe Tłuszcze oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona i orzechy Przykładowy jadłospis dla kierowcy Dzień I Śniadanie: Skyr z granolą, owocami i orzechami Piątnica Skyr Jogurt Typu Islandzkiego Naturalny: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 608 Data: 2023-12-08 09:39:47